Трибестан - да научим повече за билката

Трибестан - да научим повече за билката

Трибестана е известен още като Трибулус Терестрис или Бабини зъби, това е едно дългогодишно растение, което се среща основно в Африка и Индия. Това са земите с най-много и най-често срещено подобно растение. Освен там, то расте и в страни с близки до тропическия климат, като Южна и Северна Америка, Азия, Австралия и средиземноморски региони, като Турция и България. Расте предимно на високи места в почва с преобладяващ пясък и пръс. Един от най-големите му плюсове е, че е много устойчиво растение, което не е притенциозно и не изисква от природата специфични за себе си нужди, или строго индивидуални климатични условия. Факт е, че благодарение на своята устойчивост и непретенциозност към заобикалящите го условия, трибестана може да вирее дори в пустинни местности.
Растението трибестан е цъфтящо тревисто растение притежаващо дълбоки подпочвени корени, което расте и в по-студени климатични условия.
От един кафеникъв стръг, осеян с малки мъхести косъмчета, се разчленяват неточен брой малки и тънки клончета с израстнали на тях зелени тънки и дълги листчета.
Цъфтежа на растението е в ясно жълтеникъв цвят, които се наричат венчелистчета. Формата на цъфтежа е подобна на лимон и присъщият му цвят, обикновено жълтите листенца на цъфналото растение са пет на брой.
Първата седмица след разцъфтяването на всички цветове, се появява плодче, което се превръща в бодлички, които са толкова остри и здрави, че спокойно могат да спукат гумата на велосипед, или да пробудат неприятно човек разхождащ се бос през гористи местности. Наименованието на тази билка Трибулус Терестрис произлиза от Латински, означава "землист трън", идващо от това, което ви обяснихме, че седмица след пълния цъфтеж се появяват трънчета, които са по земята и могат да наранят краката ви.
Лечебните свойства на трибулус терестрис са били познати и използвани още преди над пет хиляди години в Индия, а в днешни дни се използва и в медицинат Аюрведа, като лекарство против еректилни дизфункции и различни болести на пикочните пътища.
В днешната популярна медицина в много крайща на света, като Индия, България и Турция, билката трибестан се използва за да предотвратява импотентността при мъжете, отоци, подувания в стомаха, подпомага здравето на сърцето и предотвратява бъдещи сърдечни-съдови заболявания, една от най-честите причини за препоръка употребата на трибестан е за хора, които имат проблеми с бъбреците.
Активните съставки на трибулус терестрис се наричат стероидни сапонини, които включват - стероли, лигнин амиди, аскорбинова и аспарагинова киселина, глутаминова киселина, линолова и олеинова и т.н.

 

 13 дек. 2014

Още новини

Трибестан Трибулус Терестрис при еректилна дисфункция и импотентност

Какво е трибулус терестрис / трибестан?Това е билка, която е позната у нас също и под наименованието Бабини зъби. Същата билка е използвана хилядолетия назад в медицината Аюрведа, където е била позната като мощен ...

6 съвета при използването на трибестан за мускулна маса и фитнес цели

Първо нека да разясним набързо какво по-точно е трибестанътТрибестан е по-познатото ни име в България на известната билка Трибулус Терестрис, а някои я наричат още и бабини зъби, на запад е известен като тревата на ...