Чай от трибестан - бабини зъби

Чай от трибестан - бабини зъби

Какво е Трибестан – Бабини зъби?
Това е едно всеизвестно растение за което голяма част от българите сме чували. Трибестан е търговско и тривиално наименование на билката Tribulus Terrestris. Растението бабини зъби или по-известно като Трибестан, е растение, което започва и завършва целия си жизнен цикъл в рамките на една година - т.е. расте, цъфти и дава плод в рамките на една година. Характерното за билката е, че тя расте по места, които са натурално опесачени и сред камънаци, среща се по крайпътни алеи и нивя, често срещано е неговото местонахождение около гроздови култури. 


Как действа и какви са ползите?
Билката и нейната отвара са смятани за едно от най-добрите средства в природата за изчистване на кръвоносните съдове от холестеролови плаки.
Основните изследвания за билката трибулус терестрис - трибестан, са били насочени към доказването и изследването на нейните ползи по отношение на лечебните й свойства върху кръвоносните съдове, атеросклероза на церебралните и коронарните съдове. В България всички проучвания са съсредоточени към тази билка, защото е всеизвестно, че тя има пряко и сериозно въздействие върху потентността и либидото при мъжете. В днешно време билката е изписвана за лечение на импотентност, възстановяващи терапии на спермата, както и стимулиращите овулационни процеси при жените. Повечето плюсове на билката се преписват на нейните фуростанолови сапонини.
Трибестана е използван също и от много спортисти. Причината за това се крие в неговата способност да увеличава нивата на свободния тестостерон в тялото. А повече тестостерон означава – повече сила, от там повече мускулна маса, по-голям апетит, по-добро възстановяване, повече енергия и все неща, които са от първостепенно значение за всеки един спортист. Приема на трибестан от спортисти препоръчваме да е под формата на хранителни добавки, защото по-лесно се регулира правилния и точния прием. Освен това под формата на хранителна добавка трибестана е с по-висока концентрация на важните сапонини.

Как да си направим отварата?
В днешно време в повечето големи вериги за храни и хранителни стоки, аптеки и дрогерии можете спокойно да си намерите билката бабини зъби, трибузар, трибулус терестрис или както е най-известна – трибестан. Тя се продава под формата на готово нарязани стръгчета и е лесна за дозиране. Желателно е да спазвате предписанията каквито са на етикета или да следвате написаното от нас по-долу. Билката има силно изразено действие и е важно нейната дозировка да е премерена, не пийте спиртни и алкохолни напитки, докато сте решили да приемате трибестан, независимо от причините за прием на билката. Най-доброто време за събиране на билката е края на втората седмица на месец септември, защото тогава билката е достигнала своя пик и нейните плодове са узрели. Трибестана се бере заедно с корена. 

За отварата:
20-25 грама от ситно накълцаната билка (това са около 4-5 супени лъжици)
1л. Прясна вода
Желателено е да си осигурите и филтърна хартия – търсете отново в големите хипермаркети

В тенджера се кипва 1 литър вода и се слагат вътре 4-5 супени лъжици (20-25 грама) от трибестана. 
В дози си вид билката се оставя на котлона и ври 1 час на бавен огън, за да не изкипи всичката вода. След като сместа е вряла 1 час - доливате още вода, колкото е необходимо, за да достигнете отново количество 1 литър. 
Цялата отвара е добре да я прецедите през филтърна хартия или тензух, желателно е да не попадат и да не остават иглички от билката в отварата. 
Прецедената отвара от трибестан се оставя в хладлник за едно денонощие от 24 часа. 

Препоръчваме ви да приемате билката по следният начин:
3-4 супени лъжици от готовата отвара сутрин и преди тренировка.
3-4 супени лъжици от готовата отвара 3 пъти преди хранене също е работеща схема.

 

 11 ян. 2015

Още новини

Трибестан Трибулус Терестрис при еректилна дисфункция и импотентност

Какво е трибулус терестрис / трибестан?Това е билка, която е позната у нас също и под наименованието Бабини зъби. Същата билка е използвана хилядолетия назад в медицината Аюрведа, където е била позната като мощен ...

6 съвета при използването на трибестан за мускулна маса и фитнес цели

Първо нека да разясним набързо какво по-точно е трибестанътТрибестан е по-познатото ни име в България на известната билка Трибулус Терестрис, а някои я наричат още и бабини зъби, на запад е известен като тревата на ...